Kötelező győzelem

Szerdán 18 órától Koszovóban lép pályára a magyar női válogatott, és győzelme esetén – amennyiben csütörtökön Hollandia nem veszít Fehéroroszország ellen – kijut a decemberi Európa-bajnokságra.

A papírforma tehát azt ígéri, hogy a mieink már az 5. fordulóban bebiztosíthatják helyüket a franciaországi kontinensviadalon, hiszen a koszovói mérkőzésen kötelező a siker, még a jelenlegi összeállításban is. Sérülése miatt Kim Rasmussen szövetségi kapitány nem számíthat többek között Tomori Zsuzsannára, Szöllősi-Zácsik Szandrára, Klivinyi Kingára és Kiss Évára sem, ráadásul a szezon végén szinte mindegyik, egyébként hadra fogható játékos küzd kisebb-nagyobb gondokkal.

A ferizaji Bill Clinton-sportcsarnokban sorra kerülő találkozó mindazonáltal nem jelenthet problémát a mieink számára (hazai pályán 2017 szeptemberének végén 37-12-es magyar siker született), a két pont begyűjtése után pedig a következő feladat a szombati, fehéroroszok elleni találkozó Kecskeméten, amelyen újabb sikerrel csoportgyőztessé válna a magyar együttes, így az 1. vagy 2. kalapból húznák a mieinket a kontinenstorna június 12-i párizsi sorsolásán. Ez pedig nagyobb eséllyel jelentheti azt, hogy eggyel kevesebb elitcsapattal kerülünk egy csoportba.

Koszovót néhány éve ismerte el tagjaként az Európai Kézilabda Szövetség, azóta kevés tétmeccset játszott a csapat. 2015 júniusában Európa-bajnoki előselejtezőn vereséget szenvedett Finnországtól és Izraeltől, így nem jutott tovább, majd 2016 decemberében világbajnoki előselejtezőn esett ki, miután Fehéroroszországban vereséget szenvedett Svájctól, Törökországtól és a házigazdáktól is. Tavaly viszont megtört a jég: júniusban Európa-bajnoki előselejtezőn hazai pályán legyőzte Grúziát és Izraelt, így bejutott a selejtezőkörbe, ezáltal elitcsapatokkal tétmérkőzésen a jelenlegi sorozatban találkozott először. A pontszerzés még várat magára – feltehetően legalább a következő sorozatig – hiszen a mieinktől elszenvedett vereség mellett Hollandia 40-12-re, Fehéroroszország pedig 31-22-re és 41-18-ra győzte le a fiatal állam csapatát, a szerdai találkozót követően pedig szombaton Hollandiában lép pályára a koszovói válogatott.

Női Eb-selejtező, 7. csoport, 5. forduló:
18:00 KOSZOVÓ-MAGYARORSZÁG
Ferizaj, játékvezetők: Hajek, Macho (csehek).

Május 31., csütörtök:
19:00 FEHÉROROSZORSZÁG-HOLLANDIA
Minszk, játékvezetők: Nastase, Stancu (románok).

A csoport állása: 1. Hollandia 6 p (+40), 2. Magyarország 6 p (+32), 3. Fehéroroszország 4 p, 4. Koszovó 0 p
A csoport első két helyezettje és a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja jut ki a franciaországi Európa-bajnokságra.
Pontazonosság esetén a végső sorrendet az egymás elleni eredmények (1. egymás ellen szerzett pontok száma; 2. egymás elleni gólkülönbség; 3. egymás ellen idegenben szerzett több gól; 4. össz-gólkülönbség a csoportban) határozzák meg.

A csoport korábbi eredményei:
Magyarország-Koszovó 37-12 (18-5)
Hollandia-Fehéroroszország 33-21 (16-10)
Fehéroroszország-Magyarország 18-25 (8-12)
Koszovó-Hollandia 12-40 (4-19)
Koszovó-Fehéroroszország 22-31 (8-16)
Magyarország-Hollandia 18-19 (11-10)
Fehéroroszország-Koszovó 41-18 (21-9)
Hollandia-Magyarország 22-23 (12-12)

Hátralévő mérkőzések:
6. forduló:
Június 2., szombat:
15:00, Almere: HOLLANDIA-KOSZOVÓ
16:30, Kecskemét: MAGYARORSZÁG-FEHÉROROSZORSZÁG (tv: M4 Sport)

A magyar válogatott kerete Koszovó ellen:
Kapusok: JANURIK Kinga (Érd), HORVÁTH-PÁSZTOR Bettina (DVSC-TVP)
Jobbszélsők: LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KARNIK Szabina (MTK Budapest), SZEKERCZÉS Luca (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), PÁLOS-BOGNÁR Barbara (Budaörs), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), SIRIÁN Szederke (DVSC-TVP), SZABÓ Laura (Érd)
Balátlövő: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: PUHALÁK Szidónia (Győri Audi ETO), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea

A koszovói válogatott kerete:
Kapusok: Dorentina OSMANI, Njomeza KELMENDI, Aurora SHEHDADI
Fitore ALIU, Pranvera FERATAJ, Mirela GJIKOKAJ, Elma KAMERI, Arlinda KRASNIQI, Pashke MARKU, Shkurta MEHMETI, Ardiana MERDITAJ, Sara REXHEPI, Albina RUGOVA, Adriana SALIHU, Aida STAGOVA

Szövetségi kapitány: Agron SHABANI

Forrás: keziszovetseg.hu

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)