Izgalmas újoncderbi

Újonnan indult cikksorozatunkban a Szenti István SE női kézilabdacsapatának legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel az NB I 2019–2020-as csonka szezonjából. Visszatekintésünk második állomásán a tavaly őszi újoncderbire emlékezünk vissza.

Nagy tervekkel, a pontszerzés reményében készülődtünk a szeptember 14-i, Szombathely elleni újoncderbire. Okkal bizakodtunk, hiszen a csapat túl volt története első NB I-es mérkőzésén, valamint az ötszörös BL-győztes Győr elleni találkozón is. Örömmel állapítottuk meg, hogy jóllehet mindkét összecsapásból – a papírformának megfelelően – vesztesként kerültünk ki, bátran és helyenként ötletesen játszottunk. A hajdúságiak ellen Monori Orsi (7 gól) a győri sztáralakulat ellen pedig Scheffer Zsanett (9 gól) teljesítménye volt élményszámba menő.

A másik újonc ellen azonban úgy hozta a sors, hogy nem egy mezőnyjátékos lett csapatunk kulcsembere.

„Nagyon kiélezett ütközet volt, szinte minden pillanatára emlékszem – kezdi a visszaemlékezést Mátéfi Dalma, a csapat egyik kapusa, akit a Nemzeti Sport külön kiemelt a találkozó után. – Nekem is jól ment a védés, sikerült elkapnom a fonalat, miután pályára léptem. Az igazság az, hogy nagyon készültünk erre a mérkőzésre, hiszen a vasiak velünk együtt jutottak fel az NB I-be, így a párharc igazi rangadónak ígérkezett. Vojkovics Gyula a támadásukat és a védekezésüket is kielemezte, más kérdés, hogy a meccs hajrája nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna.”

Pedig milyen jól indult az összecsapás! Hét perc játék után 5–3-ra vezettünk a jóval rutinosabb játékosokkal felálló vendégek ellen. Gercsó Nóri remekelt a kapuban, Monori Orsi ugyanakkor sorra lőtte a gólokat. Ahogy telt az idő, a vendégek fokozatosan átvették a játék irányítását, és a 13. perctől kezdve elkezdtünk futni az eredmény után. Habár az első félidőben ellenfelünk több alkalommal is elhúzott 2-3 találattal, tartottuk a lépést velük, és ha Monori Orsi nem rontja el a helyzetét a 30. percben, döntetlennel vonultak volna a pihenőre a felek.

A második játékrész képe is hasonlóan alakult, lőtávon belül tartottuk az ellenfelet, amelyben különösen a két idegenlégiós: Katarina Tomasevics és Dijana Jovetic vitte a prímet.

„Nem bírtuk a hajrát, amit leginkább a rutintalanságunknak tudhatunk be – ad magyarázatot Dalma a sikertelen befejezésre. – Számos játékosuk van, akik régóta az NB I-ben szerepelnek, így nagy tapasztalattal rendelkeznek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amikor cserekapusuk, Sipeki Flóra megsérült, akkor sem estek kétségbe. Ennek ellenére az első ötven percben minden ígéretesen alakult: küzdöttünk egymásért, elöl szórtuk a gólokat, a védekezésünk hatékony működött, és én is jól szálltam be a mérkőzésbe. Ez volt életem harmadik találkozója a legjobbak között, minden pillanatát élveztem. Ha rangsorolnom kellene a legjobb NB I-es meccseimet, a Győr elleni, hazai meccs után ez lenne a második. 

Ha már a kapusok teljesítményéről esik szó: Mátéfi Dalma 23 százalékos védésmutatója a szezonban önmagáért beszél. Fiatal kapusunk azonban kissé más véleményen van.

„Még bőven van hova fejlődnöm, és akkor még finoman fogalmaztam – ismeri el szerényen Dalma. – Nem mondom, hogy életem első NB I-es idényében többet vártam magamtól, de védhettem volna jobban is. Gercsó Nórival és Sényi Imre bácsival azon leszünk, hogy a következő idényben még jobbak legyünk.”

Hajrá, SZISE!

KÉZILABDA, NŐI NB I, 3. FORDULÓ

SZENT ISTVÁN SE–SZOMBATHELYI KKA 24–28 (13–14)
Monor, 410 néző. V: Hargitai, Markó
SZENT ISTVÁN SE: Gercsó – Horváth G. 3, MONORI 6, Tobak, Aron 3, Scheffer 4, Balog B. Csere: MÁTÉFI (kapus), Varjú 1, SZERZŐ 5 (1), Pánczél, Lyngby 2, Albert. Edző: Vojkovics Gyula
SZOMBATHELY: TOMASEVICS – JOVETIC 8 (1), Virág N. 2, Gorilszka 3, Bandelier 2, I. MITROVICS 7, Csire 2. Csere: Sipeki, Gadányi (kapusok), Pődör R. 1, Szendrei, Mayer M. 1, Mayer Sz. 1, Varga N., Horváth P. 1. Edző: Marosán György
Az eredmény alakulása. 7. perc: 4–2. 16. p.: 7–9. 22. p.: 9–12. 35. p.: 14–18. 41. p.: 20–20. 49. p.: 22–24.
Kiállítások: 12, ill. 12 perc
Hétméteresek: 3/1, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Vojkovics Gyula: – 
Mindkét félidőben volt hullámvölgyünk, a másodikban ez elég hosszúra nyúlt, de így sem vallottunk szégyent.
Marosán György: – Nemes küzdelemben szereztük meg a két pontot. Nem tetszett a játékunk, de ez az első győzelemnél nem is elvárás.

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)