Női kézilabda: felmentette Kim Rasmussen kapitányt az MKSZ

A Magyar Kézilabda-szövetség Elnöksége 2020. január 7-i hatállyal felmentette tisztségéből Kim Rasmussent, a magyar női válogatott szövetségi kapitányát – derül ki a szövetség honlapjának kedd délutáni közleményéből.

„Az elnökség ugyanakkor felkérte Pálinger Katalin alelnököt és Novák András operatív igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborral a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségének betöltése céljából. A két szakember felkérése a közös munkára és egyaránt a szövetségi kapitányi pozícióra szól, a páros együtt látná el a szakvezetői feladatokat a 2020. március 20–22. közötti győri olimpiai selejtezőn, valamint az azt követően sorra kerülő, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkön” – olvasható a rövid közleményben.

Mint ismert, a magyar válogatott eredetileg azzal a céllal vágott neki a decemberi világbajnokságnak, hogy elérje az olimpiai selejtezőt érő első hét hely valamelyikét. Ettől aztán jócskán elmaradt, miután minden európai riválisától kikapott, és a csoportjából sem jutott tovább – a 14. helyen zárt.

A csoportkör utolsó fordulójában drámai meccsen kaptunk ki a románoktól, a hajrában Kim Rasmussen szövetségi kapitány is két percet kapott. A meccset követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a játékvezetők és a zsűri személyes támadást intézett ellene. A kijelentése miatt később példátlan módon a nemzetközi szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága felfüggesztette, az etikai bizottság kezébe utalva az ügyet.

A dán szakember később mindenkitől elnézést kért, de félő volt, hogy ezzel nem ússza meg az eltiltást.

Az MKSZ is lépéskényszerbe került, hiszen a vb végjátékában úgy alakultak az eredmények, hogy a 2018-as Eb-7. helyünkkel bekerültünk az olimpiai selejtezőbe, ráadásul márciusban hazai pályán, Győrben harcolhatjuk ki a részvételt, az ellenfél Oroszország, Szerbia és Kína lesz, az első két helyezett váltja meg jegyét Tokióba.

A mostani döntés értelmében azon a tornán már biztosan új kapitány/kapitányok irányítja/irányítják a nemzeti csapatot.

Rasmussent 2016 májusában nevezték ki a magyar női válogatott kapitányának, korábban kétszer is vb-4. helyig vezette a lengyel válogatottat, míg a CSM Bucuresti-tel megnyerte a Bajnokok Ligáját. A magyar válogatottnál kulcsemberek sora esett ki nála sérülés vagy családalapítás miatt, így több év alatt sem tudta a legjobb keretet összeállítani, mindig részben új csapatot kellett építenie. A világversenyeken elért eredmények azonban többnyire így is csalódást keltőek voltak. A 2018-as Eb-7. hely mellett Rasmussen nevéhez fűződik minden idők leggyengébb Eb-szereplése (12. hely, 2016) és a 2017-es 15., legrosszabb magyar vb-helyezés után 2019-ben az említett 14. helyre futott be együttesével.

Elek Gábor számára nem lenne újdonság a beugró szerepköre, ugyanis 2016 februárja és júniusa között a Győri ETO akkor edzőjével, Ambros Martínnal már irányította a női válogatottat. Ha azonban az MKSZ tartja magát ahhoz a korábbi elhatározásához, hogy főállású kapitányt alkalmaz, akkor Elek és Danyi nem jelenthet végleges megoldást. Nagy kérdés, hogy egy sikeres kvalifikáció esetén elvállalnák-e, hogy az olimpián is vezetik a válogatottat, vagy egyáltalán gondolkodik-e ebben a szövetség.

Forrás:
http://www.nemzetisport.hu/

Fotó:
Kim Rasmussen (Fotó: Kovács Anikó)

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)