Jöhet a mélyvíz!

Csütörtökön a Szent István SE-DVSC Schaeffler mérkőzéssel elkezdődik a magyar női kézilabda NB I hatvankilencedik idénye. A Szise története során először szerepel az élvonalban, és remélhetően nem ez lesz az utolsó idénye a legjobbak között. 

Az edzőtáborban készült fotó a csapatról.

Az NB I-be frissen feljutó Szent István SE csapatkapitánya, Pánczél Petra az egyesület hivatalos Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/szisekezi/ ) elmondta, a csapat teljes erőbedobással készül története első élvonalbeli mérkőzésére, amelyen kellemes perceket szeretnének okozni a monori csarnokba kilátogató szurkolóknak. 

Ahhoz, hogy ez valóban így történjen, nagy szükség lesz az újonnan igazolt játékosok tudására. A csapat a nyáron Stranigg Zsófia és Monori Orsolya személyében ifjúsági- és juniorválogatottakkal erősödött, ami növelheti a házigazda esélyeit. 

Részben ennek tudható be, hogy a felkészülési mérkőzések során a csapat begyűjtött egy értékes skalpot, a többszörös Bajnokok-Ligája-győztes Hypo Niederösterreichét.

„Mindannyian izgatottan várjuk a bajnoki rajtot – kezdte mondandóját Monori Orsolya, a csapat átlövője. – Tudjuk, hogy a Debrecen az egyik legerősebb csapat a hazai élvonalban, ettől függetlenül meg akarjuk mutatni mindenkinek, mire vagyunk képesek. A bajnokság egészére vonatkozóan apró célokat tűztünk ki magunk elé, szeretnénk pontokat elcsenni azoktól a csapatoktól, amelyek papíron nem, vagy nem sokkal erősebbek nálunk.” 

Igyekszünk megmutatni mindenkinek, mire vagyunk képesek.

A Hypo elleni önbizalom-növelő győzelemre szükség is volt, hiszen a Szise nem akármilyen ellenfél ellen debütál az élvonalban: a 2018-2019-es NB I-es bajnokság 6. helyén végző Debrecen nagy múltú csapat. Az 1980-as években a Komáromi Ákos által irányított Loki hamar az NB I meghatározó tagjává vált, 1987-ben pedig megnyerte fennállása eddigi egyetlen élvonalbeli bajnoki címét. 

Az 1990-es években folytatódott a hajdúságiak sikersorozata, akik négy ezüsttel, és három bronzzal gyarapították éremgyűjteményüket a legmagasabb osztályban. Csapó Erika nevét ekkor ismerte meg a magyar kézilabda-társadalom: az átlövő 243 NB I-es fellépése során 1146 gólt dobott a Debrecen színeiben.

A tavaly 6. helyen végzett csapat tagjai közül az 1983-as születésű balátlövő, Bulath Anita neve a legismertebb, aki a dán Viborg együttesében is megfordult, és 106 alkalommal húzta magára a címeres mezt. 

A debreceni együttesben Kovács Anna és Tóvizi Petra neve is jól cseng a hazai kézilabdázás berkein belül: előbbi játékos több alkalommal szerepelt a felnőttválogatottban, Tóvizi pedig tagja volt a 2018-ban Eb-t nyerő junior kézilabda-válogatottnak.

Bár a hazaiak mögött (még) nem áll NB I-es múlt, amelyről ennyit lehetne mesélni, a mérkőzés végeredményétől függetlenül a kézilabda hazai történelemkönyvében így is jut legalább egy fejezet a fővárosiaknak.

Edzői nyilatkozatok:

Vojkovics Gyula (Szent István SE): A nyári felkészülést követően mindannyian nagyon várjuk a bemutatkozást. A lányok tisztában vannak vele, hogy nemcsak az idénynyitó, hanem minden mérkőzésen oda kell tenniük magukat. Ebben sokat segíthet, hogy nagyon jó és összetartó közösség alakult ki a csapatnál. Az egyik legfőbb célunk, hogy sokat tanuljunk minden párharcból, a hibáinkból levonjuk a megfelelő következtetéseket, ami a folyamatos fejlődés kulcsa lehet. 

Köstner Vilmos (DVSC Schaeffler): Az előző idényhez hasonlóan a mostaniban is a nemzetközi kupaszereplést érő helyezést szeretnénk elérni a rendkívül erős hazai bajnokságában. Ehhez már az első fordulóban le kell győzni a bajnokság egyik újoncát, amely nagyon készül története első élvonalbeli mérkőzésére. Tudom, hogy ez milyen érzés, 2007-ben én is átéltem az akkori csapatommal, a Derecskével. Akkor az első meccsünkön újoncként hazai pályán legyőztük a Ferencvárost, és nem szeretném, ha most a Szent István ezt tenné velünk. 

K&H női kézilabdaliga
1. forduló
Szent István SE – DVSC Schaeffler
Helyszín: Monor Városi Sportcsarnok
Időpont: 2019. augusztus 29. (csütörtök), 18:00 óra
Játékvezetők: Kabók József és Herceg József
Jegyár: 1000 Ft (14 éven aluliaknak a belépés ingyenes)
TV: DVSC Handball YouTube-csatorna (https://www.youtube.com/channel/UCF9RX2j2NKjTTXCSWjQG7BA/featured)

A magyar női élvonalbeli kézilabda-bajnokság eddigi bajnokai:
15x: Győr (Győri Vasas ETO, Győri Graboplast ETO KC, Győri Audi ETO KC), Vasas SC (Vasas CNS, Vasas-Dreher)
12x: FTC (Spectrum-FTC, FTC-Polgári Bank, Herz-FTC, Budapest Bank-FTC, FTC-Rail Cargo Hungaria)
9x: Bp. Spartacus SC
5x: Dunaferr SE
3x: Csepeli Vasas SK, Hargita KC (Építők KC)
1x: VM Füszért, Debreceni Petőfi SK, Miskolci VSC, Bakony Vegyész TC, Debreceni MVSC

Leave a Comment

(required)

(required)